winDTUrbine

Vindbilen winDTUrbine pryder årets julekort fra DTU

tirsdag 13 dec 16
|

I år er motivet på DTU's julekort vindbilen winDTUrbine. Den kørte igen i år sejren hjem, som den hurtigste vinddrevne bil - og faktisk var den så hurtig, at den både slog verdensrekorden og var hurtigere end den vindhastighed, den var oppe imod.

winDTUrbine er en racerbil, der kører på modvind. Den er udviklet af studerende og forskere på DTU Vindenergi og har skabt stor opmærksomhed i aerodynamiske kredse, idet den kan komme op over 100% af vindhastigheden. Bilen har i 2016 således slået verdensrekord i konkurrencen Racing Aeolus.

DTU diffusoren booster bilens performance
Nøglen bag bilens succes er dens ”motor”, som er rotor/diffusor-kombination. Den er udviklet ved hjælp af såkaldt Computational Fluid Mechanics, CFD, hvor beregningerne kan forudsige samspillet mellem rotoren og den omkransende diffusor. Diffusoren, som er den annulære vinge, der ligger uden om rotoren, er egentlig lavet for at følge løbets sikkerhedsregler, men holdet har medtaget effekten af denne i designet således, at kombinationen af rotor og diffusor sikrer den højest mulige samlede fremdrift. Udover at rotoren og diffusoren er designet specifikt til formålet, har muligheden for pitch-vinkel justeringer under løbet gjort, at man kan udnytte det fordelagtige motor-design bedst muligt.

Keep It Simple
Udover bilens højteknologisk-designede rotor og diffusor har designstrategien for DTU’s modvindsræser ellers været at gå målrettet efter de ”gevinster”, der er lettest at høste og har en stor sandsynlighed for at virke. Derfor er mange af bilens systemer og komponenter opbygget så simpelt som muligt. Blandt andet består bilens transmissionssystem af en et-gears-løsning, sådan at der ikke er et unødvendigt tab forbundet med et komplekst gearsystem.

Konkurrence for små vindmøller
Ud over WinDTUrbineracer konkurrencerne deltager DTU Vindenergis studerende og forskere også årligt i en konkurrence, hvor det gælder om at designe, bygge og eftervise performance i en vindtunnel i Holland. Rammerne for denne konkurrence åbner mulighed for at arbejde med mange forskellige områder indenfor vindmølledesign. Blandt andet har DTU-holdet haft god succes med at stille op med både horisontalakslede og vertikalakslede vindmøller.

Se vindbilen winDTUrbine i DTU Bibliotek i Lyngby
Frem til d. 6. januar 2017 er vindbilen winDTUrbine udstillet i biblioteket i bygning 101, DTU Lyngby Campus - åbent kl. 8.00-22.00 på hverdage og kl. 12.00-16.00 i weekenden, dog lukket mellem jul og nytår.

Bliv klogere
PilDTU's profil magasin Dynamo - denne gang med teamet Vind
PilLæs mere om vibdprojektet
PilDTU Vindenergis hjemmeside
 

PilMorgenmøde om winDTUurbine for DTU Alumner

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.