Nyhedsartikler

VÆLG INTERVAL
RSS
2020
Plantebaserede pølser uden skind. Image: DTU Fødevareinstituttet
22 OKT

Forskning skal give skindfri veganske pølser et knæk

Forskere ved DTU har været med til at udvikle opskriften på plantebaserede pølser uden skind. Arbejdet fortsætter nu i laboratoriet, hvor de fors...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi
En meget tynd torsk. Foto: Marie Plambech Ryberg.
09 OKT

Leverorm giver torsk alvorlige leverskader

Torsk med mange parasitiske leverorm udviser sygdomstegn som  hos mennesker med kroniske leverskader så som leverkræft og skrumpelever.

Fødevarer, fisk og landbrug
Image: DANMAP.org
08 OKT

Øget overvågning af multiresistente CPO-bakterier i Danmark

I 2019 blev der indført en ny overvågning af antibiotikaresistente carbapenemase-producerende organismer (bakterier af typen CPO) i mennesker. Mens antallet...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer
Image: DANMAP.org
06 OKT

Over ti år har danske svin fået mindre antibiotika, kalve mere

Danske svineproducenter har i 2019 nået MRSA-handlingsplanens mål for et mindsket forbrug af antibiotika. Derimod er forbruget til kalve steget betragteligt...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Otter eating a fish. Photo: Colourbox.
06 OKT

Dyr træffer risikable valg når føden er mindre næringsrig

Ny forskning viser, at et dyrs beslutninger i risikable situationer påvirkes af, hvad de spiser.

Fødevarer, fisk og landbrug
Mælk
22 SEP

”Nye” mælkesyrebakterier gør afrikansk kamelmælk sikker

Et DTU-ledet forskningsprojekt har fundet formlen for en frysetørret starterkultur, som afrikanske kamelmælksbønder kan bruge til at lave sikre, syrnede...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion
Chromologics
04 SEP

DTU spin-out rejser 14 mio. kr. i finansiering

DTU spin-out Chromologics rejser 14 millioner kroner til at fremskynde udvikling og godkendelse af ChromoRed, et naturligt og bæredygtigt rødt farvestof til...

Fermentering Fødevareproduktion
Campylobacter. Foto: CDC/ Dr. Patricia Fields, Dr. Collette Fitzgerald
02 SEP

Væsentlig flere danskere smittet med campylobacter i 2019

Antallet af registrerede campylobacterinfektioner er steget næsten en femtedel i 2019 og undersøgelser viser, at mange af årets campylobacterudbrud skyldes...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
Godthåbsfjorden. Foto: Torkel Gissel Nielsen.
10 AUG

Første kortlægning af mikroplastik i havet ved Nuuk

Der er stort set samme mængde mikroskopiske plastikstykker i havet ved Vestgrønland som i Atlanterhavet, viser ny kortlægning.

Miljø og forurening Fiskeri og fiskebestande
Fisk ved kunstigt rev anlagt ved Sønderborg. Fotograf: Jon C. Svendsen.
09 JUL

Fiskevenligt design af fundamenter til havvindmøller

Med de rigtige metoder kan vindmøllefundamenter på havbunden formentlig gavne både fisk, skaldyr, vegetation og havpattedyr.

Fisk og skaldyr Økosystemer Vindenergi Skibe og off-shore-konstruktioner
Ammende kvinde
03 JUL

Nyt studie kan føre til sundhedsfremmende mælkeerstatning

Forskere fra DTU har som de første vist, at modermælk fremmer etableringen af sundhedsfremmende bakterier i det voksne tarmmikrobiom. Det kan føre til...

Bioteknologi og biokemi Ernæring og kostvaner Sundhedsfremmende stoffer
Photo: Printed vegi salmon to the left held with chopstick and real salmon to the right.
01 JUL

Studerende vil markedsføre 3D-printede fisk

Studerende fra det EU-ledede forskningsprojekt Training4CRM og DTU har udviklet en teknik til at 3D-printe fisk som laks og tun.

Innovation og produktudvikling Fødevareteknologi Fødevarer, fisk og landbrug
Spærring i vandløb. Foto: DTU Aqua.
29 JUN

Spærringer i vandløb er et større problem end antaget

Stor kortlægning af dæmninger og andre spærringer i europæiske vandløb finder mange uregistrerede spærringer, som blandt andet forhindrer...

Økosystemer Fiskeri og fiskebestande
Professor Karen Timmermann, DTU Aqua. Foto/grafik: DTU Aqua.
24 JUN

Ny professor i biogeokemisk modellering

Karen Timmermann er udnævnt til professor på DTU, hvor hun skal forske i menneske- og naturskabte påvirkninger af de kystnære farvande.

Økosystemer Fiskeri og fiskebestande Havforskning Klimaændringer
Fishing boat surrounded by ice in Arctic waters
22 JUN

Forskning i effekter af klimaændringer i Arktis

Smeltende havis og ændrede fiskerimuligheder. Nyt projekt undersøger tipping points, biodiversitet og effekterne på økosystemer i Arktis.

Fødevarer, fisk og landbrug Havforskning Klimaændringer
Image: Colourbox.dk
17 JUN

Fødevaresektorens appetit for blockchainløsninger vokser

Blockchainløsninger, der bl.a. kan dokumentere varers tilblivelse, sikkerhed og distribution, vil have stor værdi for den danske fødevaresektor, viser...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed It-systemer
Mælk
28 MAJ

Hullet mælkesyrebakterie nedbryder naturligt laktosen i mælk

Forskere på DTU har udviklet en metode til at producere hullede mælkesyrebakterier, der naturligt, billigt og bæredygtigt kan bruges til at lave laktosefri...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion
Royal Greenland skalrejer
20 MAJ

Fra diplomingeniøruddannelse til ph.d.-studie

DTU Fødevareinstituttet har indskrevet den første ph.d.-studerende, som kommer med en diplomingeniøruddannelse i rygsækken. Målet for erhvervs...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fisk og skaldyr
Photo: Mikkel Adsbøl
14 MAJ

En række fødevareoverførte sygdommes reelle sygdomsbyrde

DTU Fødevareinstituttet har beregnet, hvor mange danskere rent faktisk bliver syge af syv forskellige sygdomsfremkaldende mikroorganismer, som ofte overfø...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
Fiskenet til genbrug. Foto: Plastix A/S.
13 MAJ

Ni anbefalinger til at begrænse spøgelsesnet i havet

Nordisk netværk kommer med anbefalinger til, hvordan spøgelsesfiskeri og forurening af havet på grund af tabte fiskeredskaber kan begrænses.

Fiskeri og fiskebestande Økosystemer Miljøkemi Affaldshåndtering