Nyhedsartikler

VÆLG INTERVAL
RSS
2021
Rejerestprodukter. Foto: Launis
12 APR

Restprodukter fra rejeindustrien skal give større værdi

Forskere og industrifolk vil sammen finde en rentabel og miljøvenlig måde at trække værdifulde stoffer som smagsstoffer, calcium og collagen ud...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion
Forskellige råderumsfødevarer. Foto: Jesper Scheel
26 MAR

Nye beregninger af råderummet til ’tomme kalorier’

DTU Fødevareinstituttet har regnet på, hvilke mad- og drikkevarer der indgår i råderummet til ’tomme kalorier’, og hvor mange af dem...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Blandet slik. Foto: Colourbox.dk
22 MAR

Danskerne er verdensmestre i slikindkøb

Danskere køber i snit 6,6 kilo slik om året. Dermed indtager Danmark den globale førsteplads for slikindkøb. Vi indtager desuden en andenplads...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Luftfoto fra Lovns bredning. Foto DTU Aqua
23 FEB

Fiskeri og invasive arter påvirker havmiljøet

Analyse af menneskeskabte belastningers skade på havmiljøet peger på fiskeri med bundskrabende redskaber. Udledning af næringsstoffer stadig v...

Fødevarer, fisk og landbrug Miljø og forurening
Hvalblåst. Foto: Line Reeh
08 FEB

Ny viden om hvaler og delfiners stofskifte

Da hvaler og delfiner udviklede sig til at leve i vand var det bl.a. ændringer i stofskiftet, der gjorde det muligt. Disse ændringer har betydning for, hvordan...

Fødevarer, fisk og landbrug
Jordnødder. Foto: Colourbox.dk
04 FEB

Første danske tal for sygdomsbyrden ved peanutallergi

Forskere ved DTU har for første gang udregnet sygdomsbyrden ved peanutallergi. Data om sygdomsbyrde kan bl.a. bruges til at prioritere sundhedsvæsenets indsatser...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
Photo: Colourbox.dk
28 JAN

Gratis onlinekursus om fødevareinnovation og iværksætteri

Bliv klogere på innovation og entreprenørskab i den europæiske fødevaresektor ved at tage et gratis e-læringskursus, som DTU og fem andre...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion
Sædcelle trænger ind i æg. Foto: Colourbox.dk
14 JAN

På vej mod at erstatte dyreforsøg med nye testmetoder

En ny alternativ tilgang, der – uden brug af dyreforsøg – kan identificere kemikalier, som påvirker reproduktiv sundhed i mænd, er udviklet...

Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme Fødevaresikkerhed
2020
Spærring i vandløb. Foto Finn Sivebæk
18 DEC

1,2 millioner spærringer i Europas vandløb

Små og store spærringer gør livet svært for vandrende fisk, viser ny forskning udgivet i Nature. Små spærringer udgør stø...

Fødevarer, fisk og landbrug
Professor Tine Rask Licht med det Ridderkors, hun modtog i efteråret 2020. Foto: Jesper Scheel
02 DEC

Ridderkors for professors tarmbakterieforskning

Professor Tine Rask Licht er blevet belønnet med Ridderkorset af H.M. Dronningen for sin årelange forskning i samspillet mellem kost, tarmbakterier og sundhed...

Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
Pandestegt kylling. Foto: Colourbox.dk
30 NOV

Kortlægning af danskernes kost- og aktivitetsvaner er i gang

DTU Fødevareinstituttet har skudt den næste nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet i gang. Forskere og myndigheder vil bruge...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Planter der vokser i et robotiseret GrowBot mini-drivhus. Foto: Daniel Vorting
25 NOV

Flere skoleelever skal dyrke grønt via computeren

Skoleelever overalt i Danmark vil få mulighed for at dyrke afgrøder som basilikum og salat i en såkaldt GrowBot ved hjælp af en computer i et nyt...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevareteknologi
Kort, der viser område med ingen eller kun lidt ilt i de dybe områder af havet ved Bornholm. Illustration: Marie Storr-Paulsen.
23 NOV

Stort område med iltmangel ved Bornholm

Målinger fra årets Østersøtogt med Dana viste et stort område med ingen eller næsten ingen ilt på bunden i de dybe områ...

Fødevarer, fisk og landbrug
En meget tynd torsk. Foto: Marie Plambech Ryberg.
11 NOV

Forekomst af torskens leverorm i Østersøen skal overvåges

Fremover indgår leverorm hos torsk som del af moniteringen fra landene ved Østersøen. På havforskningsskibet Dana er arbejdet i gang nu. ...

Fødevarer, fisk og landbrug
Grønt proteinpulver fra lucerne. Foto: DTU Fødevareinstituttet
10 NOV

Grønt protein kan nu produceres uden bismag af kostald

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har fundet teknikken og indkøbt udstyr til i pilotskala at kunne producere bæredygtigt grønt protein uden...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion
Forskere sorterer bunddyr fra prøve på dækket af havforskningsskibet Dana
06 NOV

Forskere på togt for at kortlægge mikroplastik

Forskere fra fem danske universiteter har været på togt med forskningsskibet Dana for at undersøge mængden af mikroplastik i vore farvande. ...

Fødevarer, fisk og landbrug Miljø og forurening
Gryde i kog. Foto: Colourbox.dk
26 OKT

Værktøj sikrer korrekt varmebehandling og nedkøling af mad

Danske fødevarevirksomheder kan benytte et nyt gratis værktøj fra Fødevarestyrelsen til at beregne den rette kombination af tid og temperatur...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed
Plantebaserede pølser uden skind. Image: DTU Fødevareinstituttet
22 OKT

Forskning skal give skindfri veganske pølser et knæk

Forskere ved DTU har været med til at udvikle opskriften på plantebaserede pølser uden skind. Arbejdet fortsætter nu i laboratoriet, hvor de fors...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi
En meget tynd torsk. Foto: Marie Plambech Ryberg.
09 OKT

Leverorm giver torsk alvorlige leverskader

Torsk med mange parasitiske leverorm udviser sygdomstegn som  hos mennesker med kroniske leverskader så som leverkræft og skrumpelever.

Fødevarer, fisk og landbrug
Image: DANMAP.org
08 OKT

Øget overvågning af multiresistente CPO-bakterier i Danmark

I 2019 blev der indført en ny overvågning af antibiotikaresistente carbapenemase-producerende organismer (bakterier af typen CPO) i mennesker. Mens antallet...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer