Ung forsker får 10 mio. til at udvikle slangemodgift

torsdag 24 jan 19

Lektor
DTU Bioengineering

Med en bevilling på 10 millioner kroner fra Villum Young Investigator programmet vil lektor Andreas Hougaard Laustsen som den første i verden udvikle modgifte mod slangebid baseret på fuldt humane antistoffer.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anslår, at ca. 5,4 millioner mennesker verden over bliver bidt af slanger hvert eneste år. Af dem dør omkring 138.000 og ca. tre gange så mange får amputationer eller andre varige mén.

Medicinalfirmaerne har intet fokus på området, fordi de fleste ofre for slangebid kommer fra de fattige dele af verden, hvor der ikke er de store penge at tjene på ny medicin. I 2017 kom slangegiftsforgiftninger derfor på WHO’s liste over de mest neglegerede tropiske sygdomme.

"Vi kan udvikle modgifte, som virker på flere slangearters giftstoffer, og som vil kunne doseres i uhørt lave doser og stadig være effektive. Dette vil både gøre modgiften billigere og sikrere for slangebidsofre verden over."
Lektor Andreas Hougaard Laustsen

Den eneste behandling mod slangebid er modgift. Men selv de, som er så heldige at modtage den rigtige modgift i rette tid, har stor risiko for at få alvorlige bivirkninger, fordi de nuværende modgifte er baseret på antistoffer, som er isoleret fra immuniseret hesteblod. Når antistofferne kommer ind i menneskekroppen, kan immunforsvaret reagere voldsomt og give anafylaksi, som er en alvorlig og i visse tilfælde livstruende allergisk reaktion, som påvirker kredsløbet og vejrtrækningen.

Andreas Hougaard Laustsen blev i 2017 medlem af WHO's Arbejdsgruppe for slangebidsforgiftninger og har de seneste to år ledet forskningsgruppen Tropical Pharmacology Lab, hvor bachelor-, master-, ph.d.-studerende og postdocs, har arbejdet med at udvikle modgift mod slangegift.

Med bevillingen på 10 millioner kroner fra Villum Fondens Young Investigator-program, vil Andreas Hougaard Laustsen ansætte to ph.d.-studerende og to postdocs, som skal arbejde videre med at udvikle den nye generation af modgift.

”I 2018 havde vi vores første store gennembrud, da vi i samarbejde med forskere fra Instituto Clodomiro Picado i Costa Rica og IONTAS fra Cambridge i England lykkedes med at bruge en bioteknologisk metode til at producere og opformere menneskelige antistoffer mod den sorte mambas gift. Med bevillingen fra Villum Fonden har min gruppe nu muligheden for at tage tingene til 'the next level' og udvikle humane antistoffer med særlige bindingsegenskaber, der giver antistofferne bredspektret krydsreaktivitet samt muliggør ultra-lav dosering i patienter. Det betyder, at vi kan udvikle modgifte, som virker på flere slangearters giftstoffer, og som vil kunne doseres i uhørt lave doser og stadig være effektive. Dette vil både gøre modgiften billigere og sikrere for slangebidsofre verden over,” udtaler lektor Andreas Hougaard Laustsen. Han er meget glad for de muligheder for at udvikle hans forskning såvel som hans ledermæssige kompetencer, som bevillingen giver ham.

VILLUM Young Investigator-programmet støtter særligt talentfulde yngre forskere inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning. VILLUM Young Investigator-midlerne er målrettet forskere i begyndelsen af deres karriere for at sikre, at de kan forfølge de idéer, de brænder allermest for – og de bliver bl.a. brugt til at opbygge forskergrupper og ansætte flere unge forskere (postdocs og ph.d.er) til at gennemføre de specifikke projekter, der typisk løber over 3-5 år. I år uddelte fonden i alt 205 millioner kroner til 21 unge forskere på fire danske universiteter. Læs mere i fondens pressemeddelelse.

Uddeling af <villum <young Investigator

CV

2018 -  Lektor, DTU Bioengineering
2016 - 2018  Postdoc, DTU Bioengineering
2017 -  Rådgiver i WHO arbejdsgruppen for forebyggelse og behandling af slangebidsforgiftninger
2014 - 2016 PhD i Molekylær og Cellulær Farmakologi, Københavns Universitet

Videnskabelige udmærkelser

2017 Lundbeckfondens Talentpris
2017 35 Innovators under 35, MIT Technology Review
2017 Finalist i PhD Cuppen, Danmarks Radio
2017 Top 6 akademiske iværksættere under 35 år i Europa, Labiotech.eu
2017 Forbes 30 under 30 Europa, Forbes Magazine
2016 Top 10 Euroæiske biotek entreprenører under 30, Labiotech.eu
2016 Postdoc i forskning inden for bioteknologiskbaseret syntese og produktion, Novo Nordisk Fonden
2016 Morgendagens leder, Global Biotech Revolution
2015 EliteForsk Rejsestipendie, Uddannelses- og Forskningsministeriet
2014 Danmarks sejeste ingeniør, Engineer The Future

Medstifter af virksomhederne

2018      VenomAid Diagnostics
2017      Bactolife ApS
2017      Antag Therapeutics ApS
2017     Chromologics ApS
2013      VenomAb IVS 2012      Biosyntia ApS

Foto af alle Villum Young Investigator modtagere fra uddelingsceremonien den 23.1.2019.
Foto: Villum Fonden