Kim Branner bliver interviewet at TV2 News i Large Scale Facility

Vigtigt at støtte projekter økonomisk

tirsdag 09 jul 19

Kontakt

Kim Branner
Seniorforsker
DTU Vindenergi
46 77 54 70

Partnere

Ud over DTU Vindenergi er også Siemens Gamesa Renewable Energy, Blade Test Centre A/S, R&D A/S, Olsen Wings A/S, DNV GL Danmark, Ørsted A/S og Zebicon A/S med i BLATIGUE.

Evaluering af støtteprogrammet  EUDP viser, hvor vigtigt det er at støtte grønne projekter økonomisk. DTU Vindenergi er blandt andet blevet støttet af EUDP til projektet BLATIGUE.

I Large Scale Facility bliver der netop nu testet en vindmøllevinge fra Olsen Wings. Den bliver udsat for svingninger i den ene og i den anden retning – som en del af projektet BLATIGUE.

BLATIGUE er et af mange projekter støttet af EUDP. Med støttekronerne er det muligt at udvikle nye forbedrede måder at teste vindmøllevinger. Kim Branner, seniorforsker på DTU Vindenergi har tidligere udtalt følgende:

”Der er en udfordring med de udmattelsestest, man laver i dag. De repræsenterer ikke den virkelige verden særlig godt, da de kun udsætter vindmøllevinger for belastning i én retning af gangen. I virkeligheden udsættes de for belastninger i flere forskellige retninger på samme tid. Det tager nutidens test ikke højde for,” forklarer han.

Ikke muligt uden støtte

Det er dog ikke kun DTU Vindenergi, der har glæde af fondsmidler fra EUDP. Og ny evalueringsrapport af EUDP viser netop, hvor vigtigt det er, at grønne projekter bliver støttet økonomisk. De virksomheder, der bliver støttet af EUDP har, ifølge evalueringsrapporten, 3.200 flere fuldtidsbeskæftigede og yderligere 2.200 forventes fremover - svarende til halvanden årsværk per mio. kr. i tilskud.

Samtidig viser rapporten, at 65 pct. af projektdeltagerne har skabt nye netværk i forbindelse med projektet, mens 59 pct. har oplevet en styrket international position med hensyn til forskning, teknologiudvikling eller kommercialisering.

Kim Branner, der er ansvarlig for DTU Vindenergis projekt Blatigue siger:

”At vi får økonomisk støtte gør, at vi har mulighed for at tage vores forskning op på et helt nyt niveau. Det gør samtidig DTU Vindenergi mere interessant som uddannelsessted, og for virksomheder som samarbejdspartnere.”