Jesper Scheel

Ny uddannelse sætter fokus på sundhedsteknologiske materialer

onsdag 23 jan 19

Kontakt

Martin Dufva
Gruppeleder, Lektor
DTU Sundhedsteknologi
51 33 37 53

Ansøgningsfrist til Avancerede Materialer og Sundhedsteknologi er 1. marts til studiestart i september.

Hør mere om uddannelsen på informationsdagen for kandidatuddannelserne 21. februar. Se også event på Facebook.

Fra efteråret 2019 udbyder DTU en ny kandidatretning, Avancerede Materialer og Sundhedsteknologi.

Sundhedssektoren udvikler sig med lynets hast i disse år og stiller stadig nye krav til medicin og teknologi. Der efterspørges blandt andet nye systemer, som kan stille hurtigere og mere præcise diagnoser, transportører af lægemidler, som betyder, at de rammer målet mere præcist og har færre bivirkninger, og bedre materialer til nye medicinske produkter.

Alt dette har længe været i fokus for en række forskere på DTU, og nu samles deres ekspertise i en ny kandidatretning med navnet Avancerede Materialer og Sundhedsteknologi.

Uddannelsen vil være meget produktorienteret og lægge vægt på, at de studerende får overblik over hele processen fra idé til færdigt produkt. Kandidaterne skal derfor både besidde en innovativ åre, have god faglig viden om kemi og desuden kende tilstrækkeligt til molekylær- og cellebiologi til at vurdere, hvad der skal til for at få teknologien til at virke sammen med den menneskelige krop.

”Dele af uddannelsen bygger på det såkaldte CDIO-princip; Conceive, Design, Implement og Operate,” siger studielederen for den nye kandidatretning, lektor Martin Dufva.

"Vi vil klæde de studerende på til at komme ud i industrien og skabe nye sundhedsprodukter. Derfor skal de ikke kun have en solid teoretisk viden, men også kunne arbejde i laboratoriet med deres hænder."
Martin Dufva, lektor og studieleder

”Vi vil klæde de studerende på til at komme ud i industrien og skabe nye sundhedsprodukter. Derfor skal de ikke kun have en solid teoretisk viden, men også kunne arbejde i laboratoriet med deres hænder. De eksperimentelle kurser er en meget vigtig del af uddannelsen.”

”For eksempel skal man kunne udvikle en nanopartikel, så den egner sig som transportør af et lægemiddel inde i kroppen; lave en biosensor, som kan måle et specielt stof i blodet; eller designe et materiale, så det ikke forstyrrer kroppens celler. De studerende skal selv kunne få idéerne til sådanne nye teknologier og være i stand til at føre dem ud i livet.”

Første uddannelse af sin art i Danmark
Den nye uddannelse er efterspurgt både blandt studerende og aftagere i industrien, og studielederen har fået flere henvendelser om den, også fra udlandet. Der findes nemlig ikke noget tilsvarende i Danmark, og kun meget få steder på udenlandske universiteter kan man få en lignende uddannelse.

Ansøgerne vil typisk have en kemibaggrund, men de skal også have viden om molekylær- og cellebiologi. De skal kunne forstå, hvad der sker med produkterne, når de kommer ind i kroppen, og regne på den vekselvirkning. Og for at kunne evaluere virkningerne skal de desuden vide noget om statistik.

”Med denne uddannelse går vi nye veje på tværs af de traditionelle fagområder kemi, fysik og biologi. De studerende skal både kunne forstå avancerede processer til formgivning og håndtere en pipette i laboratoriet. Og så skal de kunne vise, at deres produkter faktisk fungerer sammen med den menneskelige krop,” siger Martin Dufva.

Den nye uddannelse er orienteret bredt mod medicinske industrielle produkter med et udgangspunkt i krydsfeltet mellem kemi og teknologi. Den komplementerer dermed fagligt den medikotekniske Medicin og Teknologi-uddannelse som har en stærk fysik- og elektronikprofil, og den lægemiddelfokuserede Farmateknologi-uddannelse med en farmaceutisk faglig profil. Tilsammen leverer disse uddannelser kandidater til de forskellige dele af erhvervslivet, der arbejder med sundhedsteknologier.