Jørgen Arendt Jensen and Erik V. Thomsen. Photo by Jesper Scheel

73 mio. kr. til ultralyd i 4D

mandag 21 okt 19

Jørgen Arendt Jensen
Gruppeleder, Professor, Ph.D., Dr.Techn.
DTU Sundhedsteknologi

Erik Vilain Thomsen
Afdelingsleder, Docent
DTU Sundhedsteknologi

Fakta om ERC Synergy Grants

European Research Council Synergy Grants gives til små grupper af excellente forskere.

Det er første gang DTU modtager ERC Synergy-bevillinger, som har været uddelt tre gange før (i 2012, 2013 og i 2018).

Bevillingen er en del af EU´s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020.

Jørgen Arendt Jensen og Erik Vilain Thomsen fra DTU Sundhedsteknologi modtager sammen med professor Michael Bachmann Nielsen fra Rigshospitalet samt lektor Charlotte Mehlin Sørensen fra Biomedicinsk institut på Københavns Universitet det prestigefyldte ERC Synergy Grant, der gives til tværdisciplinære forskningsprojekter.

”ERC Synergy-bevillingen giver os en unik mulighed for at forske tværvidenskabeligt. I samarbejdet mellem Københavns Universitet, Rigshospitalet og DTU kan vi udvikle unikke metoder, som kan translateres fra grundvidenskabelig forskning til klinikken. Det er ellers meget vanskeligt at løse alle de videnskabelige udfordringer, og også afprøve dem under realistiske kliniske forhold, uden en så stor og koordineret indsat,” siger Jørgen Arendt Jensen.

I projektet skal forskerne udvikle metoder til at følge blodgennemstrømningen i kapillærerne; de mindste blodkar i kroppen. Dette har stor betydning for sygdomme som diabetes og kræft, hvor man f.eks. kan følges udviklingen i tumorer.

"ERC Synergy-bevillingen giver os en unik mulighed for at forske tværvidenskabeligt"
Professor Jørgen Arendt Jensen

Forbedret billeddannelse af ultralydsscanninger
I SURE projektet vil forskerne benytte røde blodlegemer til at lave tredimensionale ultralydsbilleder i høj opløsning og i realtid. Det vil sige, at man følger røde blodlegemer live, mens de bevæger sig rundt i kapillærerne (de mindste blodkar i kroppen, -red.), så der hurtigt kan laves et meget højopløseligt billede af alle blodkar i 3D. Typisk laves undersøgelser på disse fine blodkar ved hjælp af kontrastvæske, som set i forhold til ultralyd er en besværlig og langsommelig proces der tager op til 10 minutter. Den nye metode vil kunne vise billederne umiddelbart, mens lægen skanner, flere tusinde gange hurtigere end med benyttelse af kontrastvæsker.

Ultralyd har også den fordel, at der ikke er nogen kendte bivirkninger. Derfor kan den anvendes på alle patienter og ad flere omgange.

Det er forskernes håb, at projektet kan medføre et paradigmeskifte i den videnskabelige undersøgelse, diagnose og behandling af en række forskellige vaskulære sygdomme som kræft og diabetes.

Et samarbejdsprojekt

Den samlede bevilling til SURE er på 9,98 mio. Euro, næsten 74 mio. kr. Fra DTU modtager professor Jørgen Arendt Jensen fra DTU Sundhedsteknologi 4,5 mio. Euro, og Erik Vilain Thomsen fra DTU Sundhedsteknologi 2,9 mio. Euro. Derudover har Professor Michael Bachmann Nielsen fra Rigshospitalet samt lektor Charlotte Mehlin Sørensen fra Biomedicinsk institut på Københavns Universitet modtaget bevillinger til projektet. Læs mere om deres bidrag til projektet i denne nyhed fra Københavns Universitet.

Hør Jørgen Arendt Jensen og Erik V. Thomsen fortælle om SURE projektet her: