Skimmelsvampe som bioteknologisk proteinfabrik

Jonas Laurberg Simonsen
Studentermedhjælper
DTU Bioengineering

Biotech Academy er klar med årets camp målrettet videbegærlige gymnasieelever. I år er emnet brugen af skimmelsvampe som bioteknologisk proteinfabrik.

Biotech Academy har siden 2008 afholdt en årlig camp for 24 gymnasieelever med interesse for bioteknologi. Årets camp har åbent for tilmelding frem til 12. september, og der er stadig ledige pladser.

"Fantastisk oplevelse, der satte gang i ens tanker og interessere. Man fik et godt indtryk af hvor meget bioteknologien fylder i ens hverdag og I belyste rigtige mange muligheder indenfor det. Alt i alt en fantastisk oplevelse"

Deltagerne introduceres til bioteknologisk forskning, mens de arbejder i laboratoriet, kommer på virksomhedsbesøg, hører oplæg og får styrket deres netværk. Eleverne introduceres til teori på højt niveau, og i laboratoriet kommer de til at arbejde med bioteknologiske metoder som PCR, gelelektroforese, kloning og CRISPR-teknologi. De kommer ligeledes til at benytte forskellige bioinformatiske værktøjer som fx multipelt alignment og fylogenetiske træer, ligesom de også vil blive introduceret til programmering i Python.

Deltagere fra tidligere år siger følgende om Biotech Academy Camp:

“Jeg synes (...) at det har været en rigtig god oplevelse! (...) Derudover synes jeg at det har været rigtig godt med de mange foredrag fra virksomheder og forskere, hvilket har givet et rigtig godt indblik i de forskellige muligheder som bioteknologien har!” – Camp-deltager, 2018

“Fantastisk oplevelse, der satte gang i ens tanker og interessere. Man fik et godt indtryk af hvor meget bioteknologien fylder i ens hverdag og I belyste rigtige mange muligheder indenfor det. Alt i alt en fantastisk oplevelse.” – Camp-deltager, 2017

Campens faglige indhold kan danne grundlag for et studieretningsprojekt. Med sig tilbage til gymnasiet får deltagerne bl.a. den poster, som de laver i løbet af campen. Den kan hænges op på gymnasiet, fx i bioteknologilokalet til inspiration til skolens nuværende og kommende elever. Den kan både fungere som afsæt for et teoriforløb om svampe eller for en etisk diskussion om genmodificering. Teorikompendiet bliver lagt frit tilgængeligt på campens hjemmeside, når campen er afholdt.

Deltagelse i campen er helt gratis, både for den enkelte elev og for gymnasiet. Eventuelle transportudgifter til og fra DTU refunderes ligeledes. Læs mere på www.biotechacademy.dk/ekstracurriculaert/camp og kontakt camp@bio.dtu.dk ved spørgsmål.