Roskilde Festival: Mellow Pod giver ro i støjende omgivelser

mandag 01 jul 19

Til Roskilde Festival har en gruppe DTU-studerende udviklet et rum, som giver festivalgæsterne mulighed for at søge ro.

I denne uge er omkring 100 DTU-studerende taget på Roskilde Festival, for at bidrage med ingeniørløsninger til en bedre festival.

Et af projekterne, som i dagene inden musikken starter, er taget i brug af festivalgæsterne ved badesøen, er Mellow Pod. Og det lyder til at falde i god jord:

”Hvor er her stille!” udbryder Martin, der netop har været ude at bade. Han har sammen med en kammerat taget plads i Mellow Pod, som er et af de over 20 DTU-projekter, der er med på dette års festival.

I Mellow Pod kan festivalgæsterne nemlig nyde en stille stund, da konstruktionen er foret med Hunton-genbrugstræfibre og stenuld fra Rockfon. Designet er bevidst gjort meget fleksibelt og tager hensyn til transport af komponenter, montering og demontering.

”Vores mål er at skabe et sted, hvor festivalgæsterne kan være 'mellow' – for stille steder er nok det eneste, der virkelig er mangel på på Roskilde Festival,” fortæller Lukasz Marczuk, som læser byggeteknologi på DTU. Sammen med sine medstuderende Mateusz Beyrowski og Katarzyna Wisniewska, der også læser byggeteknologi, står han bag Mellow Pod.

”Men projektet har selvfølgelig en underliggende pointe: Vi har brugt genbrugsmaterialer til hele konstruktionen – også materialer, som allerede findes på festivalen. For vi vil gerne gerne gøre festivalgæsterne opmærksomme på de perspektiver, der ligger i at 'upcycle' noget af alt det, der typisk ses som affald.”

I løbet af festivalugen vil de studerende lave forskellige undersøgelser af indeklimaet i Mellow Pod – herunder støjniveau, CO2-niveau og temperaturer. Målet er at få input til at optimere designet. Lukasz Marczuk håber nemlig, at gruppen kan få mulighed for at videreudvikle designet af Mellow Pod til kommende festivaler, så den måske med tiden kan blive et fast indslag på pladsen. Han forventer også, at Mellow Pod på sigt kan bruges andre steder, hvor der kan være brug for et sted at trække sig tilbage. Det kan f.eks. være til andre store events, i storrumskontorer eller indkøbscentre.

Mellow Pod er placeret ved badesøen i Camping East og bliver bl.a. brugt til at få varmen efter badeture, at ringe til dem derhjemme, finde ly for regnen eller til afslapning.

Fakta om samarbejdet mellem DTU og Roskilde Festival

  • Danmarks Tekniske Universitet og Roskilde Festival indgik i foråret 2010 et partnerskab.
  • Formålet med partnerskabet er, at studerende fra DTU udfører frivilligt og ulønnet projektarbejde omhandlende en teknisk problemstilling på Roskilde Festival.
  • De studerende laver i samarbejde med en vejleder på DTU et projekt, som vedrører en af de mange tekniske udfordringer der findes på festivalen. De bruger festivalugen på både at udføre undersøgelserne, og præsentere projektet for festivalgæsterne og andre interesserede.
  • De studerende opnår 5 ECTS-point for projektarbejdet ved efterfølgende at redegøre for projektet i en fyldestgørende, teknisk rapport, som vurderes af vejlederen.
  • Det betyder at for omkring 100 DTU-studerende vil Roskilde Festival ikke kun byde på musik, fest og farver, men også handle om at udfordre deres faglighed, og afprøve nye idéer i praksis.
  • Samarbejdet har bl.a. medvirket til, at DTU-studerende, der står bag startup-virksomhederne Volt, DropBucket, Cutlab, PeeFence og Allumen har haft en platform til at afprøve deres teknologi, inden de startede virksomheden.