ASIM klar til opsendelse på Kennedy Space Center i Florida 2018 (Foto: ESA/ DTU Space/Terma).

DTU Space deltager i seks markante rummissioner i år

torsdag 11 jan 18
|

Kontakt

Morten Garly Andersen
Ansvarlig for kommunikation
DTU Space
45 25 97 69

Hver anden måned i 2018 sendes en misson i rummet, som DTU bidrager til. I marts skal ASIM afsted for at undersøge kæmpelyn.

2018 bliver et travlt år på DTU Space, hvor kalenderen er spækket med vigtige og spændende rummissioner, der både handler om klimaet på Jorden og fænomener i det fjerne univers. Foreløbig venter seks væsentlige missioner, som DTU Space deltager i.

Allerede i februar planlægges en unik mission opsendt. Det er satellitten Ulloriaq, som er udviklet i samarbejde med forsvaret og den danske virksomhed GomSpace. Det er første gang forsvaret får sin egen satellit. Den skal bidrage til overvågningen af Forsvarsministeriets ansvarsområde i Arktis.

"Vi deltager i en række nye markante missioner, der sendes i rummet via internationale partnere som ESA og NASA"
Morten Garly Andersen, kommunikationsansvarlig på DTU Space

Satellitten indeholder radiomodtagere, der kan opfange positionssignaler fra skibe og fly.

”Vi er i fuld gang med et travlt og spændende år, hvor vi deltager i en række nye markante missioner, der sendes i rummet via internationale partnere som ESA og NASA,” siger kommunikationsansvarlig på DTU Space, Morten Garly Andersen.

”DTU Space bidrager såvel med videnskabelige instrumenter og teknologi som til den forskning, der skal foretages i forbindelse med missionerne.”

Voldsomme lyn skal undersøges fra rumstationen ISS

I marts sendes en af de helt store DTU Space-missioner afsted. Det er er klimaobservatoriet ASIM, som står klar i USA til opsendelse fra Kennedy Space Center i Florida (se billedet øverst). Efter planen skal den sendes ud til Den Internationale Rumstation (ISS) 13. marts med en SpaceX Falcon 9-løfteraket. ASIM - The Atmosphere-Space Interactions Monitor – skal sidde udvendigt på Columbus-modulet på ISS og herfra observere og fotografere de store elektriske udladninger, der går ud mod rummet fra tordenskyer. Disse lyn er kendt som ’red sprites’, ’blue jets’, ’haloes’ og ’elves’, som man endnu ikke ved så meget om.

ASIM-projekte realiseres gennem den europæiske rumorganisation ESA. Det er DTU Space, der har den videnskabelige ledelse og står for dele af instrumentudviklingen. Den danske virksomhed Terma er teknisk hovedansvarlig for observatoriet, mens DMI deltager i den videnskabelige fortolkning af data.

Den danske astronaut Andreas Mogensen udførte under sit ophold på ISS i 2015 en forundersøgelse relateret til ASIM.

DTU Space leverer desuden stjernekameraer til NASA's ICON-mission, der skal også undersøger forhold i overgangen mellem atmosfæren og rummet, og ventes opsendt i første halvår af 2018.

To klimamissioner skal monitorere is, hav og land

I april opsendes klimasatelliitterne GRACE FO 1 og 2 af den amerikanske rumorganisation NASA De skal følge op på klimasatellitterne GRACE 1 og 2, som netop er taget ud af drift. DTU Space leverer specialudviklede stjernekameraer til navigation af satellitterne og udfører klimaforskning om blandt andet havstigninger og is-afsmeltning på baggrund af de data, der hentes med dem.

ESA's EU-klimaprogram ventes også udbygget i år med opsendelse af en ny satellit i det store Sentinel-klimasatellitsystem til overvågning af  is, hav og land. DTU Space bruger data herfra til forskning og til at udvikle datasystemer til monitorering.

På jagt efter galakser og exo-planeter

Til sommer sendes NASA-missionen TESS afsted for at lede efter Exoplaneter. Også her leverer DTU Space stjernekameraer. Den nye Exoplanet-forskningsgruppe på DTU Space med professor Lars Buchhave i spidsen er også inde over missionen.

Tidligt i 2019 venter endnu en stor begivenhed. Her opsendes James Webb, verdens største rumteleskop, som skal udforske de allerførste galakser, der blev dannet i universet. DTU Space er med i brugen af data fra missionen og har leveret udstyr til teleskopet i form af blandt andet en superstærk kulfiberkonstruktion, der støtter dele af teleskopet.

Med andre ord er der masser af rumbegivenheder at se frem til her i 2018.

Klik her for at læse mere om en række af årets internationale rummissioner i DTU Space's nye rumkalender.