Offshore

PivotBuoy projektet får €4 mio. for at åbne for konkurrencedygtige flydende vindmøller

torsdag 11 apr 19
|

Kontakt

Albert Meseguer Urban
Udviklingsingeniør
DTU Vindenergi
20 69 69 88

Kontakt

David Robert Verelst
Forsker
DTU Vindenergi
46 77 40 26

DTU Vindenergi deltager i det nye projekt, PivotBuoy. Formålet med projektet er at mindske udgifterne inden for flydende offshore vindenergi.

PivotBuoy, X1 Winds nye platform til single point fortøjningssystemer, som vil kunne reducere udgifterne til flydende offshore vindenergi betydeligt, står til at modtage 4 mio. euro af EU Kommissionens Horizon 2020 støtteprogram. Et konsortium bestående af ni partnere, der er ledet af X1 Wind, vil implementere en PivotBuoy-prototype på et prøve site på ”The Oceanic Platform of the Canary Islands (PLOCAN)”.

Når teknologien er afprøvet, forventes den at kunne reducere platformens vægt med op til 80% og udgifterne med 50% og således medvirke til at gøre flydende vindmøller konkurrencedygtige. Projektet sigter mod at bekræfte fordelene ved PivotBuoy systemet og andre vigtige innovationer ved at reducere udgifterne til installering, drift og vedligehold, så vejen er banet til at opnå 50 euro pr MWh i vindmølleparker i kommerciel størrelsesorden.

Når først InnoEnergy, Europas innovationsmotor inden for bæredygtig energi, støtter platformen, kan den komme til at arbejde ved en øget vanddybde sammenlignet med andre flydende løsninger, og det vil åbne for hundreder af mulige sites, som tidligere var teknisk og forretningsmæssigt utilgængelige.

Systemet kombinerer fordelene ved Single Point Mooring systemer (SPM) med fordelene ved Tension-Leg Platform systemer (TLP) og et mere effektivt strukturelt design til medvind, og herved muliggøres en radikal reduktion i vægten inden for flydende vindstrukturer sammenlignet med de aktuelle systemer med master og de semi-neddykkede systemer.

Alex Raventos, administrerende direktør hos X1 Wind, sagde: “I løbet af det sidste årti har et antal prototyper bevist at flydende vindmøller er teknisk realiserbare, men udgifterne skal mindskes med mindst 50%. Der er brug for teknologisk disruption for at opnå konkurrencedygtig flydende offshore vindenergi. Sammen med et konsortium med ni R&D institutioner og partnere fra industrien, der er på forkant med udviklingen, har vi planer om at demonstrere fordelene ved vores innovative PivotBuoy system. Vi er glade for at modtage denne vigtige støtte fra EU-kommissionen.”

Konsortiet vil integrere en nedskaleret prototype of the PivotBuoy i en flydende vind-platform, beregnet til medvind, der er designet af X1 Wind på PLOCAN’s testsite. Systemet vil blive installeret i 2020, hvor andre innovationer vedrørende montering og installering vil blive valideret.

Projektkonsortiet kombinerer erfarne partnere fra industrien og R&D organisationer fra offshore vindenergibranchen og sø-, olie- og gas sektorer, og er stiftet af ni partnere fra seks forskellige lande: X1 Wind, ESM, WavEC, PLOCAN, EDP, INTECSEA, DTU, DNV GL og DEGIMA. Projektet startede officielt d.1. april og vil vare i 36 måneder.