DTU RoboCup 2017 (Photo: Mikal Schlosser)

DTU RoboCup har i år fokus på pålidelighed

fredag 12 apr 19

Kontakt

Ole Ravn
Professor, Gruppeleder, Studielinjekoordinator
DTU Elektro
45 25 35 60

Fakta

Finalen afvikles den 25. april kl. 10-13 med 15 deltagere.

To af finalisterne er vinderne fra junior-robotkonkurrencen på Experimentarium, der blev afholdt den 1. april. De øvrige 13 deltagere bliver fundet ved kvalifikationsrunden. 
Kvalifikationsrunden afholdes den 24. april. 

Banen bliver opstillet på DTU’s bibliotek allerede den 10. april, så kommende konkurrencedeltagere med et gæsteadgangskort kan bruge påskedagene til prøvekørsler.

DTU RoboCup

I mere end 20 år har DTU Elektro afholdt DTU RoboCup for at sætte fokus på robotters udvikling. I år er det robotternes evne til at tackle uforudsete begivenheder og orientere sig i omgivelserne, der bliver sat under prøve.
 

Selvkørende robotter i mange forskellige udformninger vil den 25. april kæmpe om at være den dygtigste til at gennemføre DTU RoboCup. Konkurrencen afvikles på en bane, der byder på både kendte og ukendte udfordringer, som robotten skal klare på sin gennemkørsel. Den skal bl.a. køre op ad en trappe, over en vippe og få en golfbold i hul. 

”Som noget nyt har vi indlagt en lige strækning på ca. 7 meter, hvor robotterne skal køre ræs. Her håber vi at se de bedste robotter komme til at køre tæt på 20 km/timen,” siger professor Ole Ravn, der er ansvarlig for afviklingen af DTU RoboCup.

Deltagerne i DTU RoboCup er både folkeskoleelever, studerende og voksne. Konkurrencen er underholdende, men afspejler samtidig den forskning i fremtidens robotter, der sker på DTU. 

”Vi har i år indlagt et par nye elementer i konkurrencen, som har baggrund i den udvikling, der sker i robotverdenen. Tidligere har robotter typisk bevæget sig efter fastlagte linjer, men i dag vil virksomheder og andre gerne have robotterne til at fungere mere uafhængigt og selv finde vej. Vi har derfor tilføjet ArUco koder (Augmented reality koder, koder der minder om QR koder) på kritiske steder, hvor robotten let kan fare vild. Dem kan robotterne aflæse med deres kamera for at genvinde orienteringen”, siger Ole Ravn.
 
En anden nyhed er, at deltagerne ikke på forhånd kender placeringen af alle de forhindringer, deres robot kommer til at møde på vejen gennem banen. Det afspejler de stigende krav til, at robotter skal være mere intelligente og på egen hånd kunne tackle nye udfordringer.