Vindmøllevinge fra Siemens Gamesa

Vindmøllevinge fra Siemens Gamesa på 49 m ankommet til DTU's campus på Risø

fredag 11 okt 19

Kontakt

Kim Branner
Seniorforsker
DTU Vindenergi
46 77 54 70

Blatigue projektets partnere

Partnere i projektet Blatigue:

Siemens Gamesa, R&D, Blaest, Ørsted, DNV GL, Olsen Wings, Zebicon og DTU Vindenergi.

Projektet er støttet af EUDP og Villumfonden.

Vindmøllevingen skal indgå i forsøg i DTU Vindenergis testfacilitet Large Scale Facility. Disse forsøg handler om at teste prototype udstyr, der senere kommer til at indgå i tests af vindmøllevinger for forskningsprojekter og virksomheder.

Forsøgene med vindmøllevingen indgår i projektet Blatigue, som Siemens Gamesa deltager i sammen med DTU Vindenergi og en række andre partnere (se faktaboks). Projektet er støttet af EUDP og Villumfonden, og forsøgene har til formål at afprøve den såkaldte exciter, der bruges til at teste vindmøllevingers holdbarhed ved dynamiske test af vingerne.

Det bliver første gang, man vil teste så stor en vindmøllevinge i testfaciliteten Large Scale Facility. Vingen vejer omkring ti tons og måler 49 meter. Det er således også første gang, den største teststand i Large Scale Facility tages i brug.

”Det er udmattelsestests, der skal udføres på vingen. Vi sætter vingen i svingninger i forskellige mønstre”, forklarer Kim Branner, der er leder af Blatigue projektet. Tidligere har det været mindre vindmøllevinger og dermed mindre svingninger, men nu skal forskerne se, hvordan exciteren opfører sig, når den udsættes for en større vinge. ”Vi regner med, at exciteren er endnu bedre til store vinger med lav frekvens end til mindre vinger med høj frekvens”, uddyber Kim Branner. Vingen er dog så stor, at man, før forsøgene udføres, er nødt til at skære omkring fire meter af vingens spids, før den monteres i teststanden.

Det er netop sådanne store strukturer, man i fremtiden vil teste i Large Scale Facility for at kunne få en bedre forståelse af svigt i store konstruktioner som eksempelvis store vindmøllevinger.