Der skal være længere til affaldscontaineren for danske produktionsvirksomheder. I stedet for at kassere skal flere produkter genfremstilles til gavn for både bundlinje og grøn omstilling. Det er målet med etableringen af det nye center, Remanufactory, som skal være hjemstavn for både viden og virksomheder, og som er støttet med 37 mio. kr. fra Industriens Fond.
”Slidte dele og udtjent udstyr behøver ikke ende som affald – det kan genopstå som nye produkter i samme eller endda bedre kvalitet. Det nye kompetencecenter skal støtte danske produktionsvirksomheder i at integrere genfremstillingssystemer, der kan betale sig,” siger professor på DTU, Tim C. McAloone, der står i spidsen for det nye center.
Genfremstilling handler om at bevare
Genfremstilling adskiller sig fra traditionel genanvendelse ved at fokusere på at bevare og genbruge hele produkter eller komponenter – ikke blot materialer. Det kan reducere energiforbruget med op til 80%, vandforbruget med 88% og affaldsmængden med 70%, ifølge Ellen MacArthur Foundation. Alligevel er det kun en brøkdel af danske industrivirksomheder, der arbejder aktivt med denne strategi i dag.
Med Remanufactory etableres der en national facilitet, der i første omgang skal hjælpe op mod 150 virksomheder med at teste, implementere og skalere genfremstilling. Herefter vil centret være fast forankret på DTU og tilbyde laboratoriefaciliteter, forskningsbaseret rådgivning og samarbejdsprojekter med både små og store produktionsvirksomheder.