Se dokumentarfilmen Kampen om Solen

fredag 20 sep 13
|

Kontakt

Ib Chorkendorff
Professor
DTU Fysik
45 25 31 70

I september viste DR2 for første gang CASE-dokumentaren ”Kampen om Solen”.  Dokumentaren følger en gruppe forskere fra forskningscentret CASE på DTU i deres arbejde med at udvikle nye metoder til at høste og gemme Solens energi.

I de sidste 150 år har verden gennemgået en rivende udvikling og vækst takket være billig energi fra fossile brændstoffer. Men en dag slipper både olie, kul og gas op. En af udfordringerne ved at udnytte alternative energikilder som sol, vind og vand er imidlertid, at vi har svært ved at gemme og flytte energien rundt. I CASE arbejder forskerne på at udvikle katalysatorer, der kan omdanne Solens energi til kemiske brændstoffer, så vi kan få energi døgnet rundt og der, hvor vi har brug for den.

Fra Lyngby til USA
Fra laboratorierne på DTU i Lyngby følger vi leder af CASE professor Ib Chorkendorff til USA, hvor han møder kollegaer og diskuterer forskningssamarbejder. Her hører vi mere om forskernes udfordringer og møder bla. den danske professor Jens Nørskov, der blev headhuntet til det anerkendte Stanford Universitet, hvor han har opbygget sin egen gruppe indenfor katalyseforskningen. Vi møder også professor Nathan Lewis, som er en af verdens dygtigste forskere indenfor udnyttelse af solenergi.

"Det kan jo ikke nytte noget, at vi gerne vil se fjernsyn om aftenen, når Solen er gået ned, og så har vi ikke noget elektricitet. Ideen er at finde veje til at omsætte solenergien, så vi kan lagre den og få den tilbage igen, når vi ønsker at bruge den.”
Professor Ib Chorkendorff, leder af CASE, DTU Fysik

I ”Kampen om Solen” kan du blive klogere på udfordringerne ved at omstille vores energiforsyning til vedvarende energi: Hvordan kan vi høste og gemme Solens massive mængder energi? Hvilke løsninger arbejder forskerne med? Hvorfor spiller katalyse så vigtig en rolle, og hvad er en katalysator egentlig? Og vigtigst af alt: Hvor langt er forskerne nået?

”Kampen om Solen” er tilrettelagt af journalist Rasmus Visby og produceret i 2012-2013 af DR med støtte fra Nordea-fonden. Dokumentaren vistes den 21. september kl. 18.50 på DR2. Efterfølgende vil ”Kampen om Solen” også kunne ses på youtube.