Som modtager af to bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) ved Søren Hauberg om nogen, hvad finansiering af den kaliber kan betyde for en forskers karriere.
”ERC-bevillinger kan være en game changer. Det har det virkelig været for mig,” fastslår Søren Hauberg, der er professor i maskinlæring på DTU.
Han modtog sin første bevilling, et ERC Starting Grant på 1,5 mio. euro i 2017 og ydermere en ERC Consolidator Grant på 2 mio. euro til sit seneste forskningsprojekt.
Prestigefulde europæiske bevillinger
ERC-bevillinger er eftertragtede, dels fordi de gives til fri forskning. Dels fordi de signalerer, at forskningen er af høj kvalitet og internationalt anerkendt.
”Bevillingerne gives til lovende talenter fra hele verden. Kravene er tårnhøje og konkurrencen benhård, men det er ikke nødvendigt at være en stjerneforsker. Det vigtigste er, at projektet vurderes som værende af høj videnskabelig kvalitet og med potentiale for betydelige fremskridt inden for det pågældende forskningsområde,” fortæller Søren Hauberg.
I rollen som dansk ambassadør for ERC vil Søren Hauberg ikke blot at være fortaler for de prestigefulde europæiske bevillinger, han vil også arbejde for at forbedre vilkårene for uddeling af forskningsmidler i Danmark.
Bedre peer review
Søren Hauberg mener, at der er et strukturelt problem med peer review, også kaldet fagfællebedømmelse, i Danmark. Det gælder i høj grad i de paneler og udvalg, der vurderer fondsansøgninger og som afgør, hvilke forskningsprojekter, der opnår bevilling.
”Jeg kunne godt tænke mig, at der var flere fagspecifikke paneler og udvalg, så evalueringen af de enkelte forskningsprojekter blev mere kvalificeret og relevant for det specifikke fagområde,” siger Søren Hauberg og fortsætter:
”Personligt har jeg fået afslag på fondsansøgninger med begrundelsen, at det var uambitiøst at vælge at kigge på data, fordi jeg havde kigget på data før. Men jeg er datalog og hele min forskning kredser om analyse af data, så det svarer lidt til at sige til en biolog: ”Måske skulle du holde op med at gå i gummistøvler. Det har du gået med før,” nævner Søren Hauberg som et konkret eksempel.
Søren Hauberg fremhæver ERC som en internationalt førende instans inden for forskningsevaluering og anbefaler, at de danske fonde i højere grad følger ERC’s fokus på internationale bedømmere, der arbejder indenfor det relevante emne. Derudover mener han, at der bør tildeles danske støttekroner til de forskningsprojekter, der har opnået positive evalueringer, men ingen midler fra ERC.
Længere tidshorisonter
Som ERC’s danske ambassadør vil Søren Hauberg desuden argumentere for, at forskere, der leverer på et højt niveau, får bedre vilkår og stabilitet for at kunne planlægge langsigtet.
"Topforskning kræver en længere tidshorisont og stabilitet, som ofte mangler i Danmark," siger Søren Hauberg.
Det skyldes, at mange danske bevillinger fra både statslige og private fonde ofte har en tidshorisont på typisk omkring tre år, hvilket svarer til længden af det ph.d.-studie, som bevillingen finansierer.
”Den korte tidshorisont gør det svært for forskere at planlægge langsigtet og kræver hyppige ansøgninger om nye midler. Dette kan føre til en konstant følelse af at være presset og stresset,” påpeger Søren Hauberg. Han uddyber:
”Forskere kan ende med at bruge midlerne mindre optimalt, fordi de skal skynde sig at bruge dem, inden bevillingen udløber, hvilket kan resultere i mindre effektive forskningsprojekter.”
Game changer for forskerens karriere
ERC-bevillingerne har en varighed på fem år. De to ERC-bevillinger, som Søren Hauberg modtog i henholdsvis 2017 og 2024, har været væsentlige for hans forskning og karriereudvikling.
"ERC-bevillingerne har gjort det muligt for mig at have længere perioder, hvor jeg ikke har behøvet at søge nye fondsmidler, hvilket har givet mig ro til at fokusere på forskningen," siger Søren Hauberg.
AI-eksperten tror, at ERC-bevillinger kan hjælpe andre forskere på samme måde. I rollen som ambassadør vil han arbejde for at flere danske forskere tør søge ERC-bevillinger.
"Mange forskere undervurderer deres chancer, men ERC-bevillinger kan være en game changer for deres karriere," slutter Søren Hauberg.
Samlet set kan en ERC-bevilling, ifølge Søren Hauberg, forbedre forskeres arbejdsbetingelser ved at fjerne finansielle bekymringer og øge chancerne for videnskabelige gennembrud.