Nyt om navne

Hun vil lære at snakke med bakterier

Nathalie E. Henriksen forsker i, hvordan bakterier taler sammen, hvad de snakker om, og ikke mindst hvordan vi som mennesker kan blive en del af den samtale. Som finalist i Ph.d. Cup 2024 skal hun nu fortælle danskerne om sin forskning på nationalt tv.

Nathalie E. Henriksen er finalist i Ph.d. Cup 2024.
Som finalist i Ph.d. Cup 2024 skal Nathalie E. Henriksen fortælle danskerne om sin forskning på nationalt tv. Foto: Bax Lindhardt

Kill your darlings

Ph.d. Cup kåringsshow bliver sendt d. 27. april på DR1 kl. 19. Fem finalister ender med at stå foran publikum og dyste om at formidle deres forskning. Og de har kun få minutter til at forklare noget, der er ekstremt kompliceret.

”Aldrig har jeg brugt så lang tid på at forberede noget, der skal siges på tre minutter,” fortæller Nathalie, der efter udvælgelsen har fået undervisning i videnskabsformidling og hjælp fra redaktionen til manuskript, grafik, visualisering samt en værts-coach.

”Jeg har fundet ud af, at jeg faktisk allerede havde et godt formidlingssprog. Selvfølgelig skulle jeg have et lille skub, men byggestenene var der til at oversætte specialiseret viden og forskning til noget, som alle kan forstå,” forklarer hun og fortsætter:

”Jeg har også lært, at less is more. Så sent som i går forslog redaktøren på Ph.d. Cup’en, at der stadig var ’darlings to kill’ i mit oplæg. Det er gået op for mig, at der er meget få situationer eller formater, som kan tåle, at man tager ALT med. Jeg er opflasket med at hele tiden at skulle argumentere og bygge op, op, op - for til sidst at retfærdiggøre en hypotese. Og så er jeg af natur nok bare ikke en som begrænser mig. Jeg er totalt more is more,” griner hun: ”Det har jeg måtte indse ikke fungerer i formidling.”

Så hvad har hun lært i processen?

”Jeg har lært, at det mest komplekse kan gøres simpelt. At det godt kan forklares, så andre kan forstå det. Men det er hårdt arbejde og en faglighed, som jeg har fået stor respekt for ved at deltage i Ph.d. Cup’en. God vidensformidling er en svær disciplin, og jeg er evig taknemmelig for den vejledning, jeg har fået. Det er noget, som jeg kan bruge mange steder i mit liv.”

Læs mere om mikrobiel diversitet.

Ulla Essendrop er vært, og et dommerpanel bestående af uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), klimakorrespondent i DR Thøger Kirk, og, seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati Flemming Splidsboel Hansen, afgør, hvem der vinder prisen på 50.000 kr.

Læs mere om Ph.d. Cup 2024.

Kontakt

Nathalie Suhr Eiris Henriksen

Nathalie Suhr Eiris Henriksen Postdoc Institut for Bioteknologi og Biomedicin