Studerende udvikler innovativ gin-prop af åletang

fredag 16 aug 19
|
af Line Reeh

Kontakt

Rasmus Weidner
Specialkonsulent
DTU Engineering Technology
93 51 17 31

Vær med

Vil din virksomhed deltage gratis med en udfordring og få bud på nye løsninger fra diplomingeniørstuderende, så kontakt Rasmus Weidner, DTU Diplom.

Mere information på Innovationpilot.dtu.dk


Novo Nordisk, Oticon, Nordisk Beton, Jengo, Nordsjællands Hospital og Affaldplus+ kommer forbi DTU i Ballerup fredag den 16. august  for at få input fra 150 diplomingeniørstuderende på en række innovationsudfordringer, som virksomhederne har stillet. I forrige runde blev der blandt andet udviklet en nyt materiale, til erstatning for korkpropper, baseret på åletang fra Møn.

Fredag den 16. august 2019 er der DemoDay hos DTU i Ballerup, hvor resultaterne af innovationsprojekter fra kurset InnovationPilot, som alle diplomingeniørstuderende tager i løbet af deres uddannelse, bliver præsenteret for de medvirkende virksomheder. 

I sidste runde var en af udfordringerne til de studerende, stillet af virksomheden Møntang, at finde nye anvendelser af et lokalt materiale fra Møn og Nyord, ålegræs. Det førte bl.a. til et koncept og en opskrift på en helt ny type ginprop til den lokale ginproducent Isle of Møn Spirits, baseret på ålegræs fra Møn.

"Det er både et bæredygtighedsperspektiv, fordi proppen kan laves lokalt med en sprøjtestøbemaskine, hvor man i dag importerer korkpropper fra Portugal. Og så er der det lokale islæt ved at også proppen er lavet på lokale råvarer"
Diplomingeniørstuderende Kristoffer Jakobsen

”Det er både et bæredygtighedsperspektiv, fordi proppen kan laves lokalt med en sprøjtestøbemaskine, hvor man i dag importerer korkpropper fra Portugal. Og så er der det lokale islæt ved at også proppen er lavet på lokale råvarer, ligesom alt i selve ginnen også er, fordi de traditionelle ingredienser er erstattet af enebær, urter og vækster, som vokser vildt på Møn og Nyord,” forklarer diplomingeniørstuderende Kristoffer Jakobsen fra projektgruppen.

De studerende har blandt andet eksperimenteret med forskellige typer af bindemiddel, og de er endt med en termoplast, produceret af en dansk virksomhed, som er bionedbrydelig.

”Vi landede i første omgang på et blandingsforhold bestående af 5 ½ gram ålegræs og 5 ½ gram bindemiddel, men kunsten er at få mængden af bindemiddel yderligere ned, fordi det er det, der koster penge,” fortæller Kristoffer, som nu arbejder videre på forbedringer af materialet i et specialkursus.

Foto: Projektgruppen bestod af (fra venstre): Kristian Wolthers Rasmussen, Kristoffer Kilias Møller Jakobsen, Thomas Norup From, Jonas Lambrechtsen og Isabelle Christensen, alle diplomingeniørstuderende på DTU.

Vær med
Vil din virksomhed også deltage gratis med en udfordring og få bud på nye løsninger fra diplomingeniørstuderende, så kontakt Rasmus Weidner, DTU Diplom.

Mere information på Innovationpilot.dtu.dk


Ålegræs fra Møn og Nyord

I området omkring Møn var tanghøst til isolering, madrasser og polstring en stor eksportvare fra ca 1910 - 1960. Tangen blev samlet manuelt på stranden og efter tørring presset til baller. De lange smalle blade skylles op på strandene i sensommeren og efteråret. Ålegræsset fiskes op, lægges ud til skylning af regnvand og derefter tørring af sol og vind. Ålegræs er et rent biologisk naturmateriale, som kan bruges både til isolering, puder, jordforbedring og tagdækning. Eller til propper.