Coronapandemien gjorde os bevidste om, hvor sårbare vores globale forsyningskæder er. Men i dag er det andre faktorer, der truer vores forsyningskæder – nemlig krig, handelskonflikter og klimaforandringer.
Ifølge professor Allan Larsen, der forsker i ledelse og styring af forsyningskæder og logistik på DTU Management, rammer de stadig flere hændelser med ekstremvejr især logistikken. En stor del af verdens gods transporteres med containerskibe, og i Panamakanalen har ekstrem tørke de sidste par år i perioder betydet, at vandstanden i kanalen har været så lav, at færre skibe kunne sejle gennem.
”Hvis det var en isoleret hændelse, var det relativt simpelt at håndtere, men fordi der sker så mange ting samtidig og mange forskellige steder, så kan man risikere større forsyningskriser,” siger Allan Larsen.
De fleste små og mellemstore virksomheder i Danmark er afhængige af internationalt samarbejde, og at varerne nemt og hurtigt kan leveres fra hele verden, og har derfor ofte komplekse forsyningskæder, der er sårbare over for forstyrrelser - også over for konflikter, der kan være langt væk.
”Vores forsyningskæder er blevet så globalt forankrede, så når man særligt går tilbage i grenene i kæden, så rammer man hurtigt andre geografier. På den måde risikerer man utilsigtet ikke blot at arbejde sammen med ”venner”, men reelt også ens ”fjender”, som kan være underleverandører af en eller anden vigtig komponent,” siger Allan Larsen.
Her er professorens tre råd til produktionsvirksomheder for at undgå problemer med forsyningskæden:
Kortlægning
Det er essentielt at have en detaljeret kortlægning af alle sine leverandører, så man ved, hvor ens leverancer kommer fra – ikke kun fra direkte leverandører, men også deres underleverandører, da det hurtigt kan ramme ens egen forsyningskæde.
”Hvis du ikke har det overblik, og du bliver ramt af et problem i forsyningskæden, så tager du måske en hurtig beslutning, som du ikke kender konsekvensen af – hverken økonomisk eller leveringstidsmæssigt,” siger Allan Larsen.
Digitalisering
Mange virksomheder har endnu ikke fuldt digitaliserede processer i deres forsyningskæde. Især inden for logistik er der mange processer, som stadig foregår analogt og derfor ikke opdateres i realtid, og så får man ikke et retvisende billede af, hvor ens leverancer eller færdige produkter er henne, hvis noget går galt. Når man digitaliserer alle led af ens forsyningskæde, kan man langt nemmere forberede scenarier for, hvad man gør, hvis der sker en forstyrrelse, og hvad det betyder for resten af netværket.
”Digitalisering skaber transparens i forsyningskæden, der er en forudsætning for at lave brugbare risikovurderinger og backupplaner,” siger Allan Larsen.
Robusthed
Når kortlægningen har givet et overblik, gælder det om at identificere de potentielt kritiske dele af forsyningskæden og derpå bygge robusthed ind.
Robusthed kan være at have to – eller flere – leverandører af særligt vigtige varer frem for én eller at have forskellige transportformer, så hvis der er en prop i skibstrafikken, så kan man få varerne frem med lastbil, godstog eller fly.
”Det giver en helt anden fleksibilitet i ens forsyningskæde at kunne vælge en alternativ transportform, men til gengæld kan det også blive voldsomt dyrt,” siger Allan Larsen.