Photo: DTU Lyngby

Mere effektive udmattelsestest af store vindmøllevinger

tirsdag 24 okt 17

Kontakt

Kim Branner
Seniorforsker
DTU Vindenergi
46 77 54 70

Large Scale Facility

  • Large Scale Facility er del af CASMaT (Villum Center for Advanced Structural and Material Testing). Bygningen er finansieret af Bygningsstyrelsen. Den rummer for 20 mio. kroner udstyr til test og målinger finansieret af Villum Fonden
  • Bygningen er placeret på DTU Risø Campus
  • 7. november 2017 åbner CASMaT officielt. Åbningen foregår i Large Scale Facility, som dermed også åbner officielt den dag. 
  • CASMaT er et samarbejde mellem DTU Byg, DTU Mekanik og DTU Vindenergi

Den 7. november 2017 åbner den nye Large Scale Facility på DTU Risø Campus. Faciliteten, der er en del af CASMaT, skal blandt andet bruges til at lave nye effektive udmattelsestest af vindmøllevinger, som industrien efterspørger.

Når der den 7. november 2017 kippes med flaget på DTU Risø Campus, vil det betyde starten på en helt ny form for test af vindmøllevinger. I det nye Large Scale Facility, der er en del af CASMaT (Villum Center for Advanced Structural and Material Testing) og som netop åbner den dag, vil et af det helt store projekter fra DTU Vindenergi finde sted. 

Udmattelsestest af vindmøllevinger
Blatigue er det første projekt, der skal bruge faciliteten. Projektet er er fireårigt projekt, som tager udgangspunkt i forbedring af den måde, vindmøllevinger testes på. De udmattelsestest, man udsætter vindmøllevinger for i dag er ikke realistiske. Derfor er der brug for ny forskning og udvikling, forklarer Kim Branner, der er projektleder på Blatigue:

”Der er en udfordring med de udmattelsestest, man laver i dag. De repræsenterer ikke den virkelige verden særlig godt, da de kun udsætter vindmøllevinger for belastning i én retning af gangen. I virkeligheden udsættes de for belastninger i flere forskellige retninger på samme tid. Det tager nutidens test ikke højde for,” forklarer han.

Ud over DTU Vindenergi er også Siemens Gamesa Renewable Energy, Blade Test Centre A/S, R&D A/S, Olsen Wings A/S, DNV GL Danmark, DONG Energy Wind Power A/S og Zebicon A/S med i projektet, der forventes afsluttet i 1 halvår 2020.

Projektet er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) under Energistyrelsen. Villum Fonden støtter etableringen af nyt testudstyr gennem CASMaT-centeret på DTU.